Rodzaje zielonej herbaty

Rodzaje zielonej herbaty

Zielona herbata w odróżnieniu od czarnej nie jest poddawana procesowi fermentacji, dlatego też zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości lecznicze, dzięki czemu już jakiś czas temu znalazła bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Warto jednak wiedzieć o tym, iż na rynku dostępnych jest wiele odmian zielonej herbaty, które różnią się między sobą smakiem, aromatem oraz właściwościami. Jakie zatem rodzaje zielonych herbat można wyróżnić?

Gunpowder

To jedna z najbardziej znanych chińskich herbat, którą można spotkać w formie ciemnooliwkowych i zwiniętych kulek. Przez koneserów gunpowder nie jest uważana za wykwintną herbatę, ponieważ odznacza ją dosyć cierpki smak, dlatego też najlepiej wypijać ją po drugim zaparzeniu. Podczas zakupu tej herbaty warto zwrócić uwagę na to, aby wspomniane powyżej kulki były jak najmniejsze, ponieważ stanowi to gwarancję lepszego smaku.

Sencha

To najpopularniejsza japońska zielona herbata, którą charakteryzuje korzenno-gorzki lub owocowy smak i aromat. Najlepsza w smaku jest tzw. Sencha First Flush, która pochodzi z dosyć wczesnych zbiorów, dzięki czemu odporna jest na gorzknienie.

Bancha

Herbata bancha również pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i najczęściej dostępne jest w sklepach w postaci aromatyzowanej, ponieważ napar z tej odmiany herbaty ma dosyć cierpki smak. Z powodzeniem jednak sprawdza się w różnych mieszankach takich jak np. Genmaicha.