Parzenie zielonej herbaty

Parzenie zielonej herbaty

Każdy rodzaj należy parzyć we właściwy dla niego sposób. Dzięki temu wydobywa się z niego największe walory smakowe i zapachowe. Można także, jak jest to w przypadku zielonej, poprzez odpowiednie parzenie nadawać jej najbardziej pożądane właściwości. Idealna temperatura wody, jaką zalewana jest zielona herbata, to około 80 stopni Celsjusza. Tego rodzaju nie zalewa się wrzątkiem. Zbyt wysoka temperatura nadałaby jej gorzkiego posmaku. Choć zależy to też od upodobania. Bardzo znane gatunki, jak Gunpowder pije się na różnych kontynentach i w różnych krajach. Gusta są różne i niektórym gorzki smak może odpowiadać. Jeśli woli się napar pozbawiony wyrazistej goryczy, to woda nie może być wrzątkiem. Herbatę można parzyć dwukrotnie. Można także trzy razy, jeśli lubi się delikatniejszy smak. Parzone po raz trzeci herbaty zielone nie mają już tej mocy, co te z pierwszego zalania gorącą wodą. Czas parzenia to od 2 do 3 minut. Przy takim czasie uzyskuje się pobudzające działanie naparu. Oznacza to, że smaczna i zdrowa japońska zielona herbata może zastąpić kawę. Zadziała tak samo, a przyniesie też korzyści dla zdrowia i urody. Najmocniejsze pobudzające działanie uzyskuje się z pierwszego parzenia. Jeśli czas przygotowywania naparu wydłuży się do 8 minut, to będzie miał on właściwości relaksujące. Dłużej niż do tego czasu nie ma co parzyć, bo będzie to nadal dobra herbata, ale już z wyraźniej wyczuwaną goryczką. Zawsze warto parzyć ją po raz drugi. Trzeci raz, jeśli lubi się delikatność smaku.