Chińska herbata i japońska zielona herbata
Każdy z nas z pewnością niejeden raz kupował zieloną herbatę i z pozoru jest to bardzo proste zadanie. Jednak, aby zakup był satysfakcjonujący musimy niestety trochę się natrudzić. Jakie są różnice i podobieństwa pomiędzy herbatą chińską i japońską? Tego dowiesz się czytając poniższy tekst: herbata chińska i japońska zielona herbata. Podobieństwa i różnice.
Z pewnością dla wielu osób herbata jest po prostu herbatą, bo przecież nic od siebie ich nie odróżnia. Nic bardziej mylnego! Na początek japońska zielona herbata. Wyróżnia ją proces produkcji. Liście zielonej herbaty japońskiej traktowane są parą wodną, zamiast tradycyjnego parzenia. Dzięki temu ma ona ciemną i połyskującą barwę. Taki proces nadaje tej herbacie również specyficznego smaku, który znacznie różni się od herbat chińskich. Herbaty japońskie są bardzo orzeźwiające, ale bardziej delikatniejsze w smaku niż herbaty chińskie. Ponadto herbaty japońskie posiadają dużo witamin i mało teiny, co sprawia, że herbata nie działa pobudzająco.
Herbaty chińskie zaś są bardziej intensywne w smaku, są też pobudzające, mają w sobie goryczkę. Jednakże należy zaznaczyć, że nie można dokładnie określić smaku chińskich herbat, bo uzależniony jest on od miejsca plantacji, z której pochodzą liście. Sklep z herbatami oferuje chińskie herbaty o mocnym i orzeźwiającym smaku lub bardzo aromatyczne, wręcz zachwycające swym kwiatowym bukietem.
Jedną z godnych polecenia herbat jest herbata Bancha, która pochodzi z późnojesiennego zbioru. Herbata ta charakteryzuje się twardymi liśćmi i szypułkami. Napar jest delikatny, mało goryczkowy i mniej pobudzający. Jest to dobra herbata polecana zwłaszcza na długie, jesienne i zimowe wieczory.
Podsumowując, każda z herbat jest odpowiednia dla kogoś innego. Ale jak wiadomo każdy z nas ma swoje upodobania i każdy odnajdzie coś dla siebie.